TESPISHTE
Perberesit:
- 500 gr margarin ose 500 ml vaj
- 100 gr sheqer
- 100 ml uje
- 3 veze
- 500 gr miell
Per sherbetin:
- 500 gr sheqer
- 500 ml uje
- 1 sheqer vanile
Udhezimet:
- Ne nje ene te thelle qitet sheqeri dhe vaji ose margarina.
- Pasi te shtohet temperatura,duke e perzier vazhdimisht derisa sheqeri te karamelizohet.
- Pastaj enen e largojme nga zjarri dhe e leme te ftohet per pak.
- Ne po kete ene shtojme ujin dhe e kthejme ne zjarre qe te vloj serish.
- Pastaj ne po kete tretje qesim miellin duke e perzier vazhdimisht derisa te trashet dhe te ndahet nga luga.
- Me masen e mielleit shtojme dhe ½ pluhur per pjekje.
- Pasi masa te jete trashur pjaftueshem e largojme nga zjarri dhe duke e perzier shtojme nje nga nje vezet,
- Kete mase te brumit e lergojme nga zjarri dhe e esim ne tavolonin e punes te permillur.
- Duke e ngjesh me duar qe te ftormojme nje top te madhe te brumit.
- Tanim ne tavolonin e punes shtojme sheqer dhe masen e rrotullojme ne te gjitha anet qe te sheqeroset.
- Ne taven me madhesi 36 e lyejm me vaj dhe qesim sferen e brumit ne mesin e taves.
- Pastaj fillojme ta shtrijme me dore ngadale duke ia dhene formen e rrumbullaket dhe e shtrijme derisa te mbushet tava dhe te na mbetet trashesia peraferssht 1.5 cm.
- Pasi e kemi shtrire tere brumin ne nje pete te madhe atehere e zbukorojme sipas deshires ne trekendsha ,duke e prere keshtu me thike te prehete dhe secilin trekendsh e zbukurojme.
- Pjekim ne temperature 200 grade per 40 minuta.
- Ne nderkohe ziejme sherbetin me ujin dhe sheqerin dhe sheqer vanilejn.
- Pasi embelsira te jete pjekur e qesim sherbetine nxehte ne embelsiren e ftohet.
No comments:
Post a Comment